Nazorg piercing

Genezing:

Als je piercing is gezet zal je lichaam 2 dingen doen, genezen of afstoten. In het laatste geval word het sieraad naar buiten geduwd. In het eerste geval ontstaat er een tunneltje van genezen weefsel. Bij een Microdermalpiercing zal je bij het afstoten ook goed zien hoe het lichaam de piercing er uit probeert te werken.

Schoonhouden:

Maak je piercing 2 keer per dag schoon met een zoutoplossing.

  • Bij een tong- of lippiercing spoelen met een antibacteriële mondspoeling.
  • Zoutoplossing: alles wat je nodig hebt is een halve theelepel zeezout en een beker gekookt, afgekoeld water.

Je kunt wel bepaalde zeepjes gebruiken maar dat is echt niet nodig. Ook te veel schoonmaken is NIET goed, je huid kan dan uitdrogen zodat er kans is op infectie. Ontsmettingsmiddelen zoals jodium of sterilon is NIET nodig, als er geen ontsteking is kan je lichaam gaan denken dat de piercing de ontsteking is en probeert hem vervolgens af te stoten. Als dat proces in gang is gezet is er geen houden meer aan.

Korsten:

Een nieuwe piercing kan vocht afgeven en of een korstje vormen. Maak tijdens de schoonmaakbeurt voorzichtig schoon. Ga er niet aan pulken want vieze vingers kunnen een infectie veroorzaken. Blijf zoveel mogelijk van je piercing af, dus ook NIET draaien of duwen. Daardoor kan er viezigheid in je piercing komen wat een infectie kan veroorzaken. Dus ga er niet mee spelen.

Extra tips bij tongpiercings:

Een tongpiercing moet in de eerste weken na elke maaltijd (dit geldt ook na elke sigaret) gespoeld worden met een spoelmiddel. Je kunt dit bij de drogist of supermarkt kopen. Het verkleuren van de tong door het spoelmiddel kan je tegengaan door ook je tong te poetsen. Na 4 weken hoef je alleen 's avonds na het tanden poetsen en voor het slapen gaan je mond te spoelen. Haal de piercing er regelmatig uit voor een schoonmaakbeurt. Let wel op dat als de piercing niet snel wordt terug gezet, het gaatje dicht kan gaan omdat de tong vrij snel geneest. Ook is het van belang dat, als je net een tongpiercing hebt, oraal contact te vermijden.

Extra tips bij navel- en/of tepelpiercings:

Het is verstandig om na het zetten van een navelpiercing geen strakke. hoogzittende broeken te dragen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de piercing gaat schuren, bewegen, regelmatig blijft hangen of tegen de rand van je broek stoot. Dit is niet alleen pijnlijk, maar is ook niet goed voor het helingsproces. Vermijd direct contact met wol of pluizige kleding. Draadjes die in de piercing terecht komen zorgen voor irritaties en een ontsteking kan het gevolg zijn. Het beste is daarom om bij een navel- of tepelpiercing een katoenen hemd of shirt te dragen. Douchen met een piercing is heel goed, hierdoor blijft de piercing schoon, ga niet in bad zitten weken. Dit kan wel, maar gebruik dan een waterdichte pleister, gebruik deze ook als je je haar met een agressieve shampoo gaat wassen. De piercing moet je zien als een wond en ook zo behandelen.